TƏBİB xəstəxanalarında xəstələrə keyfiyyətsiz yemək verilməsi iddiasına rəsmi cavab -SORĞU

Bu günlərdə sosial şəbəkələrdə Tibbi Ərazi Bölmələrinin İdarəetmə Birliyinin(TƏBİB) tabeliyindəki xəstəxanalardan biri ilə bağlı yayılan görüntülər ciddi müzakirələrə səbəb olub. Belə ki, vətəndaşlardan biri xəstələrə verilən yəməyin keyfiyyətindən şikayət edib, sığortadan tutulan 25 manata təqdim olunan nahardan gileylənib. İddiaya görə verilən qarabaşağın içində ət olmayıb, şorbada isə su üstünlük təşkil edib. Həmçinin xəstəyə cəmi bir dilim zavod, iki dilim isə qara çörək verilib.
Bu iddialar barədə qurumdan Crossmedia.az-ın sorğusuna cavab olaraq bildirilib ki, TƏBİB tabeli tibb müəssisələrində qidalanma 2023-cü ilin dekabrın 15-də təsdiq edilən “TƏBİB-in tabeliyində olan tibb müəssisələrində qidalanmanın təşkili haqqında Təlimat”a əsasən icra olunur: "Təlimat Azərbaycan Respublikası mövcud qanunvericiliyi, normativ hüquqi sənədləri və TƏBİB Nizamnaməsinə uyğun olaraq hazırlanıb. Tibb müəssisələrində qidalar pəhriz masalarına uyğun olaraq təqdim edilir. Ümumilikdə 15 pəhriz masası var. Pəhriz masaları tərtib olunarkən müəssisədə müalicə alan pasiyentlərin xəstəliklərinə, cərrahi əməliyyatdan əvvəl və sonrakı vəziyyətlərinə, reanimasiya vəziyyətinə, pediatriya şöbəsində müalicə alan uşaqlara, xroniki xəstəlikləri olanlara (kardioloji, qastroenteroloji, nefroloji, endokrinoloji və s.) diqqət yetirilir. Bununla yanaşı, ərzaqların keyfiyyətlilik dərəcəsi, bişmə texnologiyası, sanitar və gigiyena qaydalarına riayət edilir. Hər bir xəstəyə individual yanaşılır və kliniki vəziyyətinə uyğun olaraq fərdi menyular hazırlanır".
Qeyd olunub ki, qidalanmada sutkalıq təminat normaları ərzaq məhsullarının enerji dəyərinə görə bölünür: "Dörd dəfəli qidalanmada – səhər yeməyi üçün – 25-30%, nahar üçün – 35-40%, şam üçün – 20-25%, 2-ci şam yeməyi-5-10%; beş dəfəli qidalanma 1-ci variant – səhər yeməyi üçün – 20-25%, ara yeməyi – 10-15%, nahar üçün – 30%, şam üçün – 20-25%, ara yeməkləri üçün – 5-10%. 2-ci variant – səhər yeməyi üçün – 25%, nahar üçün – 35%, ara yeməyi - 10%, şam üçün – 20-25%, ara yeməkləri üçün – 5-10%; altı dəfəli qidalanma – səhər yeməyi üçün – 20-25%, ara yeməyi – 10-15%, nahar üçün – 25-30%, ara yeməkləri üçün – 5-10%, şam üçün – 20%, ara yeməkləri üçün – 5-10% təşkil edir: "Qida qəbulu vaxtları ümumi olaraq bu qaydada planlaşdırılır: səhər yeməyi – 08:00–09:00, birinci ara yemək – 11.00, nahar yeməyi 13:00–15:00, ikinci ara yemək 17:00, şam yeməyi 19:00–20:00. Qidalanmanın vaxtları xəstələrin müalicə növünə görə müalicə həkimi tərəfindən dəyişdirilə bilər".
Böyüklərdə gündəlik enerjinin 45-60%-nin karbohidratlardan, 20-35%-nin yağlardan və 10-20%-nin zülallardan alınmasına diqqət yetirilir.
Yeməklərin keyfiyyətində insan sağlamlığına mənfi təsir göstərən hər hansı bir nöqsan aşkar edilərsə, yeməklərin xəstələrə paylanılması həyata keçirilmir və aidiyyəti üzrə rəhbərliyə məlumat verilir. Müvafiq qanunauyğun tədbirlər görülür.
Qidaların uyğun şərtlərdə istehsalını və insan sağlamlığına mənfi təsir göstərən mikrobioloji risklərin olub-olmadığını müəyyən etmək məqsədi ilə səhər, nahar, şam yeməklərinin hər birindən ən azı 250 qr. çəkidə şahid nümunələr götürülür və 72 saatdan az olmayaraq soyuducuda saxlanılır. Nümunə götürülən qabların üzərinə yeməkləri bişirən aşpazın adı və imzası, yeməklərin adı və bişirilmə tarixi qeyd olunur".
Kənan Novruzov
12:21 12.06.2025
Oxunuş sayı: 1050